Zoeken binnen deze website (minimaal 3 karakters):

Schrijf in voor de e-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen*:

*alleen voor professionals


NourSea

Nieuws / Nieuwsberichten
Verband tussen reuma, hartklachten en depressie
In het nieuws van donderdag 18 november
23-11-2015

Verband tussen reuma, hartklachten en depressie

In het nieuws van donderdag 18 november

Hoogleraar reumatologie Nurmohamed aan het VU Medisch Centrum onderzoekt het verband tussen reuma, hart- en vaatziekten en depressies. "Het verband tussen reuma en hart- en vaatziekten was al langer bekend. Nu blijken patiënten met reuma ook vaker een depressie te hebben dan we vroeger dachten. Dit verband moet mogelijk gezocht worden in bepaalde ontstekingscellen die betrokken zijn bij de chronische ontstekingsprocessen bij reuma. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we één middel zouden kunnen ontwikkelen voor alle drie de aandoeningen", aldus Nurmohamed in een nieuwsbericht op nu.nl.

Curcumine als voedingssupplement zou hiervoor een goede kandidaat kunnen zijn.
Curcumine is in staat om een reeks ontstekingsfactoren te remmen, waaronder de factor waar Nurmohamed onderzoek naar doet (TNF-alfa). Voorwaarde is wel dat het een goed opneembaar product moet zijn. Curcumine is de gele kleurstof uit kurkuma, een veel gebruikte specerij in de Indiase keuken.

Curcumin

Onderzoek bij mensen laat zien dat curcumine verbeteringen kan geven van reumaklachten, van depressie en van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Bovendien kan suppletie met curcumine een gunstig effect hebben op cholesterolwaarden. Het zou interessant zijn als de effectiviteit van curcumine verder onderzocht zou worden met het oog op het verband tussen reuma, hartklachten en depressie.

Bronnen
•  http://www.nu.nl/gezondheid/4168017/verband-tussen-reuma-en-hartklachten-gevonden-in-ontstekingscellen.html 
•  Artikel: Curcumine, ontstekingsremmer bij diverse aandoeningen