Zoeken binnen deze website (minimaal 3 karakters):

Schrijf in voor de e-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen*:

*alleen voor professionals


NourSea

Nieuws / Nieuwsberichten
Cranberry supplement ondersteunt kwetsbare ouderen
De afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum verrichtte deze studie in 21 Nederlandse verpleeghuizen.
26-02-2014
Share Button

 

De afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum verrichtte deze studie in 21 Nederlandse verpleeghuizen, gefinancierd door ZonMW en de leverancier van het cranberryconcentraat Springfield Nutraceuticals.  

 

EFFECT VAN CRANBERRY´S

Aan het onderzoek van een jaar namen 928 personen met gemiddelde leeftijd van 85 jaar deel. In de studie werden dagelijks twee cranberrycapsules met een specifieke samenstelling tegenover een placebo (middel zonder werkzame stoffen) gebruikt.


CAPSULES GESCHIKTER

De Indianen wisten al van de werking van deze bessen. In de bessen zitten onder andere zogeheten PAC-deeltjes.  Het nut van het innemen van andere cranberryproducten dan het in de studie gebruikte supplement wordt betwist. Cranberrysap heeft een zure smaak en het lukt mensen vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas met de benodigde hoeveelheid te drinken. “Cranberrycapsules zijn daarom geschikter.”, meent onderzoekster Caljouw. Bovendien bevat het in dit onderzoek gebruikte supplement alle bestanddelen van de gehele cranberrybes. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat de aanwezigheid van de complete bestanddelen de voorkeur verdient.

 

GEVAAR VAN ANTIBIOTICA RESISTENTIE

Onderzoekers vinden het gebruik van het cranberrysupplement nuttig voor ouderen in het verpleeghuis. Andere methoden zijn minder geschikt. “Vitamine C blijkt niet te werken en cranberrysap heeft zijn nadelen. Het innemen van een lage dosering antibiotica levert resistentiegevaar op”.

Lees hier het volledige artikel (pdf).

 


 

Bron: Monique A. A. Caljouw, Wilbert B. van den Hout, Hein Putter, Wilco P. Achterberg, Herman J. M. Cools, Jacobijn Gussekloo. Effectiveness of Cranberry Capsules to Prevent Urinary Tract Infections in Vulnerable Older Persons: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial in Long-Term Care Facilities. Journal of the American Geriatric Society, Jan. 2014, Vol.62 Issue 1, p. 103-110.