Zoeken binnen deze website (minimaal 3 karakters):

Schrijf in voor de e-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen*:

*alleen voor professionals


NourSea

Nieuws / Nieuwsberichten
Nieuwe wetgeving
11-12-2012

Het Europees Parlement heeft op 14 december 2012 een nieuwe wet ingevoerd. Deze wet is er gekomen om te voorkomen dat aanbieders van supplementen niet-bewezen claims maken. Dit betekent dat alleen een beperkt aantal goedgekeurde claims op een verpakking of in een advertentie vermeld mogen worden.

Bij de beoordeling van die claims zijn de criteria gebruikt die ook voor geneesmiddelen gelden. Producten met een medische claim, zoals het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte, vallen onder de Wet op de Geneesmiddelen. Medische claims zijn niet toegestaan op voedingsmiddelen.  

 

WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN EN TOCH GEEN CLAIM

Veel van onze supplementen hebben wetenschappelijke onderbouwing door middel van onderzoeken. Maar deze zijn uitgevoerd met mensen die al een klacht hadden, bijvoorbeeld een blaasontsteking. Om voor een goedgekeurde claim in aanmerking te komen moet je een onderzoek doen met gezonde mensen. Onbetaalbaar voor ons en onze collega’s.

Grotere bedrijven doen dat ook niet, want dan gaat de concurrent die claims ook gebruiken. Maar hele grote bedrijven in bijvoorbeeld de farmacie, zullen de voedingsstoffen ontleden in werkzame bestanddelen. Dat patenteren ze dan en er is weer een markt voor die bedrijven.

 

COMPLEXE VOEDINGSSTOFFEN

In de wetgeving wordt geheel voorbijgegaan aan het feit dat voeding een veel complexere materie is dan medicijnen.  Een B-vitamine kan een hele cascade van reacties geven; andere B-vitaminen kunnen ze nodig hebben om goed te werken.  Zo zijn er nog heel veel meer voorbeelden.

 

STRAFBAAR

Vanaf heden moeten wij daarom onze informatie anders inrichten. In de e-mail nieuwsberichten zullen wij geen verwijzing meer doen naar een product.  We berichten alleen over een onderzoek, over de werking van een voedingsstof en over de effecten bij bepaalde klachten. Elke verwijzing naar een product is strafbaar. Dit geldt ook voor gezondheidstijdschriften. Zij mogen bijvoorbeeld niet over vitamine D schrijven wanneer er in dezelfde uitgave een advertentie over vitamine D staat. Of andersom: ze moeten de adverteerder weigeren. Dit zal ook voor vakbladen gelden. De NVWA heeft dat op zijn website vermeld.

 

EN NU?

We roepen een nieuw initiatief in het leven: Nutrience (nutrients & science). In Nutrience beschrijven we de achtergronden van voedingsstoffen, de onderzoeken die er mee gedaan zijn, de werking van die stoffen en meer.

Op het productblad van Springfield staan vanaf nu alleen nog maar de inhoud, ingrediënten, advies voor inname en de administratieve gegevens.

Voor de e-mailnieuwsbrief betekent dit dat we geen verwijzingen meer doen naar producten in relatie tot onderzoeken, werking en gezondheidsvoordelen. Wel blijven we doorgaan te berichten over onderzoek, innovaties, toepassingen enz.

Ondanks de ingrijpende veranderingen, blijven we streven naar een optimale voorlichting. De nieuwe situatie stelt ons voor uitdagingen. Die gaan we graag aan!